Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z ziemniaków i pora

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 pęczki pora
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 liść laurowy
  • ¼ szkl białego wina
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, ziemniaki pokrojone na kawałki oraz posiekanego pora.
Trzymać na ogniu około 10 minut po czym dodać wino, liść laurowy oraz szałwię.
Gotować  1 minutę i wlać bulion. Pozostawić na małym ogniu przez kolejne 45 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić o smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *