Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto Ryszarda

 

Składniki:

 

  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szkl prażonych orzeszków piniowych
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ½ szkl oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Ząbki czosnku dokładnie zmiksować, wówczas dodać orzechy i ponownie miksować.
Następnie nie przerywając miksowania dodać bazylię oraz wlewać stopniowo oliwę z oliwek.
Gdy wszystkie składniki się połączą dodać jeszcze starty parmezan i wmieszać go w pastę drewnianą szpatułką.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pesto można przechowywać  w lodówce przez tydzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *