Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z kalafiora z kolendrą

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 kalafior
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • ¾ szkl zimnego mleka
  • posiekany szczypiorek

Sposób wykonania;
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, po czym wlać wino i wrzucić kalafior podzielony na różyczki.
Trzymać na ogniu około 1 minuty po czym wlać jeszcze bulion.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą i gotować około 15 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i cały czas miksując dolewać mleko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec doprawić do smaku i udekorować szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *