Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczano-fenkułowy chłodnik

 

Składniki:

 

  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 fenkuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy madras Curry
  • 3 szkl bulion warzywny
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 l maślanki
  • 1 szkl średnio tłustej śmietanki
  • sól
  • biały pierz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzuć obranego i poiskanego ziemniaka, cebulę, paprykę i fenkuł.
Wrzucić jeszcze imbir oraz posiekany czosnek i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać curry i gotować kolejne 5 minut.
Następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, pozostawić na ogniu jeszcze 15 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia a gdy zupa ostygnie całość zmiksować, dodając maślankę, śmietankę i papryczkę jalapeno.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *