Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 fenkuł
- 1 czerwona papryka
- 1 kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy madras Curry
- 3 szkl bulion warzywny
- 1 papryczka jalapeno
- 1 l maślanki
- 1 szkl średnio tłustej śmietanki
- sól
- biały pierz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzuć obranego i poiskanego ziemniaka, cebulę, paprykę i fenkuł.
Wrzucić jeszcze imbir oraz posiekany czosnek i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać curry i gotować kolejne 5 minut.
Następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, pozostawić na ogniu jeszcze 15 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia a gdy zupa ostygnie całość zmiksować, dodając maślankę, śmietankę i papryczkę jalapeno.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować koperkiem.