Składniki:
- 50 dkg mięsistych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje
- 1 kostka rosołowa
- 2 oczyszczone, pokrojone na 5 cm kawałki kukurydze cukrowe
- 20 dkg obranych pokrojonych w plastry ziemniaków
- 20 dkg grubo pokrojonej kapusty
- 1 pokrojona w plastry cebula
- 3 cm, pokrojony w plastry kawałek imbiru
- 5 łodyg dymki pokrojonej w 5 cm kawałki
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Mięso zalać wrzątkiem na 1 minutę, wodę odlać, żeberka wypłukać zimną wodą. W rondlu zalać zimną wodą żeberka, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, dodać imbir i cebulę, powoli gotować 20 minut. Dodać kukurydzę i gotować razem kolejne 5 minut. Dodać kapustę, ziemniaki, sól i pieprz, a gdy te będą miękkie podawać.