Składniki:
- 25 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny
- ½ szklanki suszonych borowików
- 25 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 pokrojona w plastry marchewka
- 1 pokrojona w cienkie plastry łodyga selera naciowego
- 1 mały, pokrojony w plastry pasternak
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 6 szklanek bulionu mięsnego
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone borowiki zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 minut. Gdy grzyby zmiękną odcedzić je zachowując wywar. Grzyby posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i cebulę, smażyć mieszając 10 minut. Dodać marchewkę, seler, pasternak i czosnek, smażyć kolejne 5 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso, dokładnie je obrumienić. Dodać 1 szklankę bulionu, chwilę gotować, przełożyć do rondla. Dodać pozostały bulion i wywar z grzybów, 2 szklanki wody, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż mięso zmięknie. Skorygować smak solą i pieprzem, dodać kaszę mannę i gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem posypać zieloną natką pietruszki.