Składniki:
- 50 dkg chudej mielonej wołowiny
- 4 łodygi selera naciowego pokrojone w 2 cm kawałki
- 1 cebula pokrojone w pół plastry o grubości 5 mm
- 1 oczyszczona, pokrojona w paski zielona papryka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki nie solonego soku pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 kostki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki chili mielonego
- 2 puszki wypłukanej białej fasoli konserwowej
- 2 szklanki posiekanej kapusty
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać mięso, seler, cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć mieszając aż mięso zbrązowieje. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kapusty i fasoli, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 30 minut, dodać kapustę i fasolę, nadal gotować aż kapusta zmięknie. Skorygować smak solą i pieprzem, podawać.