Składniki:
- 25 dkg boczku pokrojonego w średniej wielkości kostkę
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- ¼ szklanki pokrojonej w plasterki łodygi selera naciowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 pokrojone w kostkę pieczone w mundurkach ziemniaki
- śmietana kremówka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pokrojony w kostkę boczek obrumienić na patelni. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i seler, smażyć mieszając 5 minut. Dodać bulion, mleko, boczek, gotować 5 minut. Dodać 1 szklankę wrzątku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, gotować powoli 3 minuty. Skorygować smak przyprawami, zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną.