Składniki:
- 1 kurczak
- 600 g kości cielęcych
- 80 g smalcu
- 0,3 l śmietany
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 seler
- 100 g soczewicy
- 200 g grzybów
- 1 liśc laurowy
- 50 g ryżu
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Włoszczyznę oraz kości zalać 3 litrami wody, wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować około 2 godzin.
Po tym czasie wywar przecedzić, zalać nim kurczaka i gotować do miękkości mięsa.
Wówczas kurczaka odcedzić, oddzielić mięso od kości.
Natomiast w Polowie wywaru ugotować ryż a w drugiej soczewicę.
Gdy ryż będzie miękki całość przetrzeć i wymieszać z soczewicą.
Następnie pokrojone grzyby poddusić na rozgrzanym smalcu po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i przełożyć do zupy.
Na sam koniec zagęścić żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i włożyć kawałki kurczaka.