Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy na kościach cielęcych

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 600 g kości cielęcych
  • 80 g smalcu
  • 0,3 l śmietany
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 100 g soczewicy
  • 200 g grzybów
  • 1 liśc laurowy
  • 50 g ryżu
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Włoszczyznę oraz kości zalać 3 litrami wody, wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować około 2 godzin.
Po tym czasie wywar przecedzić, zalać nim kurczaka i gotować do miękkości mięsa.
Wówczas kurczaka odcedzić, oddzielić mięso od kości.
Natomiast w Polowie wywaru ugotować ryż a w drugiej soczewicę.
Gdy ryż będzie miękki całość przetrzeć i  wymieszać z soczewicą.
Następnie pokrojone grzyby poddusić na rozgrzanym smalcu po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i przełożyć do zupy.
Na sam koniec zagęścić żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i włożyć kawałki kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *