Składniki:
- 50 dkg filetów z okonia
- 5 szklanek wywary z ryby
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła
- ½ dużego pomidora
- ½ łyżki mąki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- ½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać filety z okonia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek roztarty z solą, sól i pieprz do smaku. Zagęścić zasmażką, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać przybrane zieleniną z białym pieczywem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab