Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z okoni

Składniki:


  • 50 dkg filetów z okonia
  • 5 szklanek wywary z ryby
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • ½ dużego pomidora
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać filety z okonia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek roztarty z solą, sól i pieprz do smaku. Zagęścić zasmażką, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać przybrane zieleniną z białym pieczywem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *