Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 1/5 l wywaru z ryb
- 4 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- 600 g krewetek
- 100 ml śmietany 22%
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Wówczas dodać posiekaną marchewkę i seler naciowy.
Smażyć kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodać wywar oraz czerwone wino.
Dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy oraz listek laurowy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotować kolejne 20 minut po czym zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
Następnie połowę zupy zmiksować i połączyć z resztą zupy.
Dodać krewetki i gotować 6 minut.
Na koniec domieszać śmietanę i gotować ostanie 2 minuty.