I kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem przepis na zupę z dyni z dodatkiem z marchewki. Lista zakupów: marchewka, dynia, imbir, czosnek, cebula.
Składniki:
- 400 g miąższu dyni
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kawałek imbiru
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą.Lekko zeszklić po czym dodać miąższ z dyni pokrojony w kostkę oraz obraną marchewkę pokrojoną na plasterki oraz stary imbir.Całość przesmażyć po czym zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietankę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem ponownie podgrzać.
Liczba porcji: 5