Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni z dodatkiem marchewki

I kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem przepis na zupę z dyni z dodatkiem z marchewki. Lista zakupów: marchewka, dynia, imbir, czosnek, cebula. 
 

Składniki:

  • 400 g miąższu dyni
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru 
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko zeszklić po czym dodać miąższ z dyni pokrojony w kostkę oraz obraną marchewkę pokrojoną na plasterki oraz stary imbir.
    Całość przesmażyć po czym zalać bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wlać śmietankę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem ponownie podgrzać.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *