Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na zupy. Ziemniaczany krem Bartka. Lista przepisów: ziemniaki, cebula, czosnek.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu mięsno-warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę.Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić po czym wrzucić ziemniaki.Całość podsmażyć i zalać bulionem mięsno-warzywnym.Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zblendować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką.Przed podaniem ponownie podgrzać.
Liczba porcji: 5