Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany krem Bartka

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na zupy. Ziemniaczany krem Bartka. Lista przepisów: ziemniaki, cebula, czosnek.
 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić ziemniaki.
    Całość podsmażyć i zalać bulionem mięsno-warzywnym.
    Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Całość dokładnie zblendować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką.
    Przed podaniem ponownie podgrzać.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *