Pyszne i sprawdzone przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka pomysłu Mariki. Lista zakupów: żeberka, czerwone wino, czosnek, miód i musztarda.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 4 szalotki
- 3 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miski wlać czerwone wino.Dodać do niego musztardę oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze tymianek i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć żeberka.Wstawić do lodówki na cała noc.Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 6