Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Paprykowy krem Beaty. Przepis zawiera: paprykę, pomidory, czosnek i cebulę.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 200 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1l bulionu
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Papryki dokładnie umyć.Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne.Resztę papryki pokroić na mniejsze kawałki.Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i również pokroić.Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Cebulę z czosnkiem wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić po czym wrzucić paprykę.Przesmażyć i dodać pomidory.Chwilę trzymać jeszcze na ogniu i zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości papryki.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem.Przed podaniem ponownie podgrzać.Podawać posypany grzankami.
Liczba porcji: 4