- 30 dag czerwonej fasoli
- 20 dag kości
- 30 dag boczku
- 20 dag włoszczyzny
- 5 dag cebuli
- 3 dag tłuszczu
- 2 ¼ l wody
- 2 dag mąki
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól
.jpg)
Sposób wykonania:
- Fasolę przełożyć do miski lub garnka i zalać wodą.
Odstawić na całą noc.Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie w której się moczyła.W między czasie do drugiego garnka przełożyć kości, obraną włoszczyznę oraz boczek.Zalać wodą i ugotować wywar.Przełożyć do niego ugotowaną fasolę.Następnie posiekaną cebule przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Oprószyć ją mąką po czym rozprowadzić ją wodą.Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek z mąki i przelać do zupy.Całość doprowadzić do wrzenia.Na koniec doprawić do smaku solą, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Liczba porcji: 4