I kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem pyszna zupa w przepięknym pomarańczowym kolorze. Do wykonania tej zupy potrzebujesz: marchewki, mleka, kości, włoszczyzny oraz przypraw.
Składniki:
- 20 dag marchwi
- ¼ l mleka
- 20 dag kości
- 1 ¾ l wody
- 25 dag włoszczyzny
- 3 dag mąki
- 2 żółtka
- sól
Sposób wykonania:
- Oczyszczone kości przełożyć do garnka.
Zalać je wodą.
Dodać szczyptę soli do smaku i ugotować wywar.
Wówczas go przecedzić i ponownie przelać do garnka.
Następnie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Wrzucić ją do garnka z wywarem.
Z włoszczyzną postąpić tak samo, obrać i zetrzeć lub pokroić na małe kawałki.
Całość trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki krem.
Zaprawić zupę mąką wymieszaną z mlekiem.
Dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze roztrzepane żółtka.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4