Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa- krem z marchewki Oli

I kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem pyszna zupa w przepięknym pomarańczowym kolorze. Do wykonania tej zupy potrzebujesz: marchewki, mleka, kości, włoszczyzny oraz przypraw.

Składniki:

  •  20 dag marchwi
  •  ¼ l mleka
  •  20 dag kości
  •  1 ¾ l wody
  •  25 dag włoszczyzny
  •  3 dag mąki
  •  2 żółtka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone kości przełożyć do garnka.
    Zalać je wodą.
    Dodać szczyptę soli do smaku i ugotować wywar.
    Wówczas go przecedzić i ponownie przelać do garnka.
    Następnie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
    Wrzucić ją do garnka z wywarem.
    Z włoszczyzną postąpić tak samo, obrać i zetrzeć lub pokroić na małe kawałki.
    Całość trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki krem.
    Zaprawić zupę mąką wymieszaną z mlekiem.
    Dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze roztrzepane żółtka.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *