Masz dziś ochotę na pyszne babeczki do popołudniowej kawy? Mamy dla Ciebie fajny przepis na bakaliowe muffinki. Do ich przygotowania potrzebujesz: kefiru, mąki, masła, rodzynek oraz cukru.
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 2,5 szkl. mąki
- 20 dag masła
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka sody
- 1 op cukru waniliowego
- 10 dag rodzynek
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać razem z sodą.
Następnie dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy.
Przemieszać po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo roztopione masło.
Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić jeszcze rodzynki.
Na koniec dodawać porcjami kefir.
Całość wymieszać ( nie musi być dokładnie).
Gotowe ciasto przelać do specjalnych foremek na muf finki.
Wypełnić je do połowy ciastem, gdyż w trakcie pieczenia urosną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Piec około 20-2 minut.
Liczba porcji: 8