Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakaliowe muffinki na kefirze

Masz dziś ochotę na pyszne babeczki do popołudniowej kawy? Mamy dla Ciebie fajny przepis na bakaliowe muffinki. Do ich przygotowania potrzebujesz: kefiru, mąki, masła, rodzynek oraz cukru.

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 20 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1 op cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z sodą.
    Następnie dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy.
    Przemieszać po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo roztopione masło.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić jeszcze rodzynki.
    Na koniec dodawać porcjami kefir.
    Całość wymieszać ( nie musi być dokładnie).
    Gotowe ciasto przelać do specjalnych foremek na muf finki.
    Wypełnić je do połowy ciastem, gdyż w trakcie pieczenia urosną.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  190 stopni.
    Piec około 20-2 minut.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *