Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste żeberka z piekarnika

Baza najlepszych przepisów na potrawy mięsne. Tym razem żeberka w roli głównej. Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował; żeberek, rozmarynu, tymianku, czosnku i oliwy z oliwek.  
 

Składniki:

  • 2,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Osuszyć na papierowym ręczniku po czym podzielić je na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej posiekany rozmaryn i tymianek.
    Przemieszać po czym dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć dokładnie żeberka.
    Wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć żeberka z lodówki i przełożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *