Baza najlepszych przepisów na potrawy mięsne. Tym razem żeberka w roli głównej. Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował; żeberek, rozmarynu, tymianku, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 2,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki tymianku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Żeberka dokładnie oczyścić.
Osuszyć na papierowym ręczniku po czym podzielić je na mniejsze porcję.
Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
Dodać do niej posiekany rozmaryn i tymianek.
Przemieszać po czym dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.
Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałą marynatą natrzeć dokładnie żeberka.
Wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć żeberka z lodówki i przełożyć na blasze do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4