Składniki:
- 10 dag fasolki szparagowej
- 10 dag zielonego groszku
- 10 dag marchwi
- 10 dag selera
- 5 dag pora
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- szklanka mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Zetrzeć je na tarce z dużymi otworami, a następnie włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem. Groszek umyć i dodać do gotujących się warzyw. Fasolkę umyć i oczyścić z włókien, pokroić na kawałki i dodać do gotującej się zupy. Warzywa gotować do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odstawić, dolać do zupy gorące przegotowane mleko i posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i od razu podawać.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad