Składniki:
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 1/3 kg chudego rozbratla
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki kminku
- 1 ½ łyżeczki suszonego majeranku
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 8 szkl wody
- 2 łyżeczki soli
- ½ łysecki pieprzu
- 4 ziemniaki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać paprykę i smażyć około minuty.
Następnie dodać mięso pokrojone w kostkę.
Gdy się zarumieni dodać pomidory, kminek, majeranek, skórkę z cytryny, wodę, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu około 45 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować ostanie 20 minut.