Składniki:
- 800 g filetów z białej ryby
- 1 kg ziemniaków
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 250 ml mleka
- 1 l wody
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek pokrojony w kostkę zarumienić po czym wyjąć go z patelni a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekać cebulę, wówczas dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zalać je wodą oraz mlekiem i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Następnie dodać rybę pokrojoną w kostkę.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Po tym czasie wlać mleko skondensowane, boczek oraz masło.
Ponownie zagotować w razie potrzeby doprawić ponownie solą oraz pieprzem.