Składniki:
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml wywaru z warzyw
- 2 suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
- 300 ml greckiego jogurtu
Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek, dusić około 5 minut po czym dodać obrane pomidory starte na tarce i trzymać na małym ogniu kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlać wywar, suszone pomidory, cynamonem, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania i gotować 10 minut.
Następnie zupę odstawić aby ostygła, wówczas ja zmiksować po czy dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać na ciepło lub dobrze schłodzone.