Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa z jogurtem

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 2 suszone pomidory w oliwie
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml greckiego jogurtu


 

Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek, dusić około 5 minut po czym dodać obrane pomidory starte na tarce i trzymać na małym ogniu kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlać wywar, suszone pomidory, cynamonem, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania i gotować 10 minut.
Następnie zupę odstawić aby ostygła, wówczas ja zmiksować po czy dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać na ciepło lub dobrze schłodzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *