Składniki:
- 450 g zmielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 g okruchów bułki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę a natkę i miętę posiekać.
Całość przełożyć do mielonego mięsa dodając jeszcze okruchy chleba.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać, wówczas dodać jajko i ponownie wymieszać.
Z powstałej masy uformować 16 małych kotletów, które nadziać po 4 na metalowe szpikulce.
Następnie posmarować kotlety oliwą z oliwek i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
W trakcie obracać kotlety i jeszcze kilka razy posmarować je oliwą.