Składniki:
- 5 kotletów jagnięcych
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów z puszki z zalewą
- szczypta cukru
- 16 czarnych greckich oliwek
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół
Sposób wykonania:
Kotlety oprószyć pieprzem po czym smażyć siatce piekarnika i piec około 15 minut do miękkości mięsa.
W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić bakłażana pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek i trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory razem z zalewą, oliwki, posiekane zioła, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Dusić na małym ogniu około 5-10minut.
Przed podaniem sos rozłożyć na talerzach i ułożyć na nim mięso.