Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z jagnięciny z sosem bakłażanowo-oliwkowym

Składniki:

  • 5 kotletów jagnięcych
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki z zalewą
  • szczypta cukru
  • 16 czarnych greckich oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół

Sposób wykonania:
Kotlety oprószyć pieprzem po czym smażyć siatce piekarnika i piec około 15 minut do miękkości mięsa.
W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić bakłażana pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek i trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory razem z zalewą, oliwki, posiekane zioła, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Dusić na małym ogniu około 5-10minut.
Przed podaniem sos rozłożyć na talerzach i ułożyć na nim mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *