Składniki:
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 8 dag cebuli
- 30 dag baraniny bez kości
- Tłuszcz
- 1-2 dag mąki
- 15 dag pomidorów
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag chrzanu (tartego)
- sól, pieprz, papryka mielona, czosnek i przyprawa do zup do smaku
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, opłukać , drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, zalać wywarem i gotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem z pomidorami i przyprawami i ugotować. Następnie zupę wymieszać z chrzanem i doprawić do smaku.