Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- kawałek selera
- por/ biała część/
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 suszonych podgrzybków
- 30 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg wędzonej kiełbasy
- 2 zupy ogonowe w proszku
- przyprawa typu Vegeta
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonej ostrej papryki
- olej
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać 2 litry bulionu warzywnego i wcześniej namoczone grzyby. Zagotować. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, pora oczyścić i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i pokroić w talarki. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i razem z cebulką podsmażyć na patelni na oliwie. Dodać do wywaru. Zupę w proszku przygotować w/g przepisu i wlać do garnka, aby ja zagęścić. Ponownie zagotować i całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką oraz Vegetą. Podawać z białym pieczywem.