Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 ½ kg ziemniaków
- 3-4 marchewki
- puszka groszku konserwowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 średnie czerwone papryki
- 3 cebule
- 75 dkg wędzonego boczku
- sól, pieprz do smaku
- majeranek
- przyprawa typu Vegeta
- śmietana 18%
- 2 łyżki mąki
- ostra mielona papryka w proszku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, boczek pokroić w grubszą kosteczkę i podsmażyć razem cebulą na złocisty kolor. Do garnka wlać 2 litry bulionu warzywnego, dodać Vegetę i marchewkę. Zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę .Wszystkie składniki dodać do wywaru i zagotować. Pod koniec gotowania dodać groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać ze śmietaną i doprawić zupę solą, pieprzem i ostrą papryką. Na koniec posypać majerankiem. Podawać z białym pieczywem.