Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ognista

 

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 75 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • przyprawa typu Vegeta
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki
  • ostra mielona papryka w proszku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  boczek pokroić w grubszą kosteczkę  i podsmażyć razem cebulą na złocisty kolor. Do garnka wlać 2 litry bulionu warzywnego, dodać Vegetę i marchewkę. Zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę .Wszystkie składniki dodać do wywaru i zagotować. Pod koniec gotowania dodać groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać ze śmietaną  i doprawić zupę solą, pieprzem i ostrą papryką. Na koniec posypać majerankiem. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *