Składniki:
- 2 puszki fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por/ biała część/
- szczypta majeranku
- pęczek natki pietruszki
- 2 litry wywaru drobiowego
- szczypta ostrej papryki
- 40 dkg wędzonego boczku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, seler, pietruszkę, i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wywar wlać do garnka, zagotować, dodać warzywa i majeranek. Zagotować jeszcze 20 minut i dołożyć fasolę z puszki. Boczek pokroić plastry i podsmażyć na patelni na oleju na złocisty kolor, dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Natkę pietruszki i pora umyć, posiekać i posypać gotową zupę.