Składniki:
-
- 25 dkg mięsa bez kości
- 20 dkg pieczarek
- 1 litr bulionu mięsnego
- ½ cebuli
- 1 marchewka
- 10 dkg liści szpinaku
- olej
- 2 ugotowane jajka
- gęsta śmietana
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Marchew, cebulę i pieczarki obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, przyrumienić na nim mięso, dodać marchew, cebulę, pieczarki i dusić razem aż cały płyń odparuje. Wszystkie składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez kilka minut. Szpinak pokroic w paseczki i pod koniec gotowania dodać do zupy, przyprawić. Podawać z połówka jajka i łyżką śmietany (nie mieszać).
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab