Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kukurydziana z kurczakiem

Składniki:

  • 4 szkl bulionu z kury
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka przyprawy curry
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • filet z piersi z kurczaka
  • białko z 1 jajka
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej cebulki

Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego kukurydzę i gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać ocet ryżowy, curry, sól oraz cukier.
Gotować kolejne 5 minut.
W między czasie pokroić mięso w paski i wymieszać je z białkiem, łyżeczką mąki oraz solą.
Następnie wrzucić kurczaka do garnka z gotującą się wodą i gotować około 20 sekund.
Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do zupy.
Na koniec dodać jeszcze jajko roztrzepane z olejem.
Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *