Składniki:
- 4 szkl bulionu z kury
- 300 g kukurydzy z puszki
- łyżka octu ryżowego
- łyżka przyprawy curry
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- filet z piersi z kurczaka
- białko z 1 jajka
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej cebulki
Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego kukurydzę i gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać ocet ryżowy, curry, sól oraz cukier.
Gotować kolejne 5 minut.
W między czasie pokroić mięso w paski i wymieszać je z białkiem, łyżeczką mąki oraz solą.
Następnie wrzucić kurczaka do garnka z gotującą się wodą i gotować około 20 sekund.
Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do zupy.
Na koniec dodać jeszcze jajko roztrzepane z olejem.
Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.