Składniki:
- 75 dag. miąższu dyni
- 2 jabłka
- 20 dag. ziemniaków
- cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 100 ml. jogurtu naturalnego
- 1 por/biała część/
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- estragon
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Miąższ dyni również kroimy w kostkę , a por w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jabłka kroimy w słupki. i skrapiamy sokiem z cytryny. Do rondelka na roztopione masło wrzucamy rozdrobnione warzywa i szklimy je, a następnie dodajemy dynię, ziemniaki i jabłko. Wszystko smażymy kilka minut, zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut, dodając pod koniec gotowania zioła. Zupę schładzamy, a następnie miksujemy .Podgrzewamy, doprawiamy jogurtem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Janina