Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z dyni Janiny

 

Składniki:

  • 75 dag. miąższu dyni
  • 2 jabłka
  • 20 dag. ziemniaków
  • cebula
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 100 ml. jogurtu naturalnego
  • 1 por/biała część/
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • estragon
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Miąższ dyni również kroimy w kostkę , a por w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jabłka kroimy w słupki. i skrapiamy sokiem z cytryny. Do rondelka na roztopione masło wrzucamy rozdrobnione warzywa i szklimy je, a następnie dodajemy dynię, ziemniaki i jabłko. Wszystko smażymy kilka minut, zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut, dodając pod koniec gotowania zioła. Zupę schładzamy, a następnie miksujemy .Podgrzewamy, doprawiamy jogurtem.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Janina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *