Składniki:
- 8 leśnych grzybków
- ½ kg pieczarek
- 1 ½ litra bulionu grzybowego
- 2 łyżki masła
- 10 dkg makaronu muszelki
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 opakowanie mrożonych warzyw
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie
- szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Leśne grzyby namoczyć na noc. Do garnka wlać bulion grzybowy. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, gotowe wrzucić do wywaru, dodać pokrojone w plasterki leśne grzyby i mieszankę mrożonych warzyw, ziele angielskie, liść laurowy gotować 20 minut. Do gotującej się zupy dodać makaron i gotować do miękkości, w między czasie do mąki dodać śmietanę i łyżkę wywaru, dokładnie rozprowadzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać do zupy. Dodać szczyptę majeranku, gotować jeszcze około 10 minut.