Składniki:
- 25 dkg mielonego mięsa mieszanego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 3 marchewki
- 20 dkg różyczek kalafiora
- 40 dkg mieszanki fasoli o różnych kolorach
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki groszku konserwowanego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać mięso, smażyć aż zbrązowieje, zalać bulionem, powoli gotować. Marchewkę obrać, pokroić w plastry. Różyczki kalafiora starannie opłukać, dodać wraz z marchewką do rondla, gotować aż składniki zmiękną. Dodać odcedzoną fasolę, pastę pomidorową i zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty. Przed podaniem skorygować smak zupy i posypać zieloną pietruszką.