Skład:
- 2 puszki fasoli białej
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 20 dkg wołowiny lub wieprzowiny
- 4 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 4 ząbki czosnku
- ser żółty do posypania
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 4 litry wody
Sposób przyrządzenia:
Paprykę i cebulę obieramy, kroimy i smażymy na głębokiej patelni, pod koniec dodajemy czosnek, pomidory, po jednej puszce każdej fasoli, dodajemy sól i pieprz do smaku. Miksujemy dokładnie całą zawartość patelni. W dużym garnku gotujemy pokrojone mięso w rosole z kostek, a kiedy już zmięknie miksujemy dokładnie rosół z mięsem. Dodajemy do rosołu zmiksowane warzywa i dwie pozostałe puszki fasoli, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Po napełnieniu talerzy posypujemy tartym serem-smacznego!
1 comment for “Zupa fasolowa”