Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cebulowa z żółtym ostrym serem

Składniki:

 

  • 6 dużych cebul
  • ½ litra wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 15 dkg masła
  • ½  litra mleka
  • 20 dkg ostrego sera/ może być oscypek, lub inny/
  • 6 kromek białego czerstwego pieczywa
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelnię dajemy połowę porcji masła i połowę oleju i  podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy, aż cebula nabierze złocistego koloru, posypujemy mąką i zasmażamy. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy podsmażona cebulę , dolewamy mleka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na reszcie masła podsmażamy pokrojone w kromki czerstwe pieczywo. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy grzanki . Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ostry ser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *