Składniki:
- 6 dużych cebul
- ½ litra wody
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki mąki
- 15 dkg masła
- ½ litra mleka
- 20 dkg ostrego sera/ może być oscypek, lub inny/
- 6 kromek białego czerstwego pieczywa
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelnię dajemy połowę porcji masła i połowę oleju i podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy, aż cebula nabierze złocistego koloru, posypujemy mąką i zasmażamy. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy podsmażona cebulę , dolewamy mleka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na reszcie masła podsmażamy pokrojone w kromki czerstwe pieczywo. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy grzanki . Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ostry ser.