Składniki:
- 25 dkg żeberek wieprzowych (pasek o szerokości 5, 6 cm)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, podzielić na porcję (4 żeberka), zalać wrzątkiem powoli gotować. Gdy mięso zmięknie wyjąć, usunąć kości i ponownie włożyć do wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, podzielić wzdłuż na ósemki i wraz z migdałami dołożyć do wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażony na reszcie masła koncentrat pomidorowy, przyprawić, posypać natką, wymieszać i podawać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab