Składniki:
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 4 drobno posiekane cebulki szalotki
- 8 plastrów bekonu lub boczku
- 6 łyżeczek tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Plastry bekonu przyrumienić na patelni pokrytej nie przywierającą powłoką. Przełożyć je na papierowy ręcznik aby obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na wytopionym z bekonu tłuszczu zeszklić posiekane szalotki, używając łyżki cedzakowej przełożyć cebulę na talerzyk. Piersi umieszczać w foli i używając gładkiego tłuczka do mięsa rozbić do grubości około 3 mm. Każdy płat przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na nim po 2,5 plastra bekonu, rozłożyć na bekonie część cebulki i tartego sera. Tak przygotowane płaty mięsa zwinąć w ciasny rulon, spiąć wykałaczkami. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać oliwę, podgrzać i obrumienić na nim ze wszystkich stron roladki na brązowo. Obrumienione mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i piec mięso przez około 20 minut. W międzyczasie odlać z patelni pozostały z obrumieniania roladek tłuszcz, na patelnie wlać wino, doprowadzić do wrzenia i powoli gotując odparować do objętości 1 łyżki. Do wina dodać masło i czosnek, gotować przez 1 minutę, dodać mąkę i po jednej minucie dodać bulion drobiowy i śmietanę. Gotować sos przez około 2 minuty dokładnie mieszając. Używając sita przecedzić sos do rondla. Upieczone rolado przeciąć skośnie na połówki, układać na talerzach, polać sosem i podawać.