Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy zawijane z piersi kurczaka

Składniki:

  • 4 kotlety z piersi kurczaka
  • 4 drobno posiekane cebulki szalotki
  • 8 plastrów bekonu lub boczku
  • 6 łyżeczek tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Plastry bekonu przyrumienić na patelni pokrytej nie przywierającą powłoką. Przełożyć je na papierowy ręcznik aby obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na wytopionym z bekonu tłuszczu zeszklić posiekane szalotki, używając łyżki cedzakowej przełożyć cebulę na talerzyk. Piersi umieszczać w foli i używając gładkiego  tłuczka do mięsa rozbić do grubości około 3 mm. Każdy płat przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na nim po 2,5 plastra bekonu, rozłożyć na bekonie część cebulki i tartego sera. Tak przygotowane płaty mięsa zwinąć w ciasny rulon, spiąć wykałaczkami. Do pozostałego na patelni tłuszczu  dodać oliwę, podgrzać i obrumienić na nim ze wszystkich stron roladki na brązowo. Obrumienione mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i piec mięso przez około 20 minut. W międzyczasie odlać z patelni pozostały z obrumieniania roladek tłuszcz, na patelnie wlać wino, doprowadzić do wrzenia i powoli gotując odparować do objętości 1 łyżki. Do wina dodać masło i czosnek, gotować przez 1 minutę, dodać mąkę i po jednej minucie dodać bulion drobiowy i śmietanę. Gotować sos przez około 2 minuty dokładnie mieszając. Używając sita przecedzić sos do rondla. Upieczone rolado przeciąć skośnie na połówki, układać na talerzach, polać sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *