Składniki:
- 12,5 dkg czerwonej soczewicy
- 1 drobno posiekana cebula
- 25 dkg utartej marchewki
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 15 dkg tartej białej bułki
- 3,5 dkg ziaren sezamu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Soczewice wypłukać, zalać wodą, gotować powoli aż woda odparuje, a soczewica pozwoli przetrzeć się przez sito lub zmiksować na piure, schłodzić. W miseczce wymieszać piure z soczewicy z cebulą, utartą marchewką, tartym serem i 4 dkg tartej bułki. Przyprawić cukrem pudrem, solą i pieprzem. Pozostała bułkę wymieszać z ziarnami sezamu. Jajka ubić z 2 łyżkami wody. Z masy soczewicowej z dodatkami formować kulki o średnicy około 3 cm, zanurzać w ubitym jajku i panierować w bułce z sezamem, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć w nim zraziki przez około 3 minuty z każdej strony. Podawać z ostrymi sosami.
Uwaga: czerwoną soczewice można zastąpić zmiksowaną soczewicą konserwową lub fasolą, grochem.