Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy z soczewicy i marchewki

Składniki:

  • 12,5 dkg czerwonej soczewicy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 25 dkg utartej marchewki
  • 10 dkg tartego żółtego sera
  • 15 dkg tartej białej bułki
  • 3,5 dkg ziaren sezamu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Soczewice wypłukać, zalać wodą, gotować powoli aż woda odparuje, a soczewica pozwoli przetrzeć się przez sito lub zmiksować na piure, schłodzić. W miseczce wymieszać piure z soczewicy z cebulą, utartą marchewką, tartym serem i 4 dkg tartej bułki. Przyprawić cukrem pudrem, solą i pieprzem. Pozostała bułkę wymieszać z ziarnami sezamu. Jajka ubić z 2 łyżkami wody. Z masy soczewicowej z dodatkami formować kulki o średnicy około 3 cm, zanurzać w ubitym jajku i panierować w bułce z sezamem, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć w nim zraziki przez około 3 minuty z każdej strony. Podawać z ostrymi sosami.
Uwaga: czerwoną soczewice można zastąpić zmiksowaną soczewicą konserwową lub fasolą, grochem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *