Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 posiekana drobno cebula
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 pokrojone łodygi selera naciowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki curry mielonego
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 szklanki rozdrobnionego szpinaku
Sposób przyrządzenia:
w rondlu rozgrzać oliwę, dodać, cebulę, czosnek i seler naciowy, chwilę smażyć, dodać imbir, wymieszać. Do rondla dodać wywar jarzynowy, mleczko kokosowe, namoczoną wcześniej soczewicę i curry. Gotować 40 minut mieszając aby zupa nie przywarła, dodać szpinak i gotować kolejne 2 minuty, przyprawić solą. Przed podaniem można zupę zabielić. Na talerzu posypać natką pietruszki i dodać plasterek limonki.Podawać z pieczywem.