Składniki:
- 1 kostka rosołowa
- 4 kotlety schabowe
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki tłuszczu
- 2 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób wykonania:
- Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć solą, pieprzem i mąką, wówczas obsmażyć na rozgrzanej patelni.
Następnie skórki z obrany jabłek wrzucić do rondla i przełożyć na nie mięso.
Wlać 1 szkl. gorącej wody, wrzucić kostkę rosołową i trzymać na małym ogniu około 50 minut.
W miedzy czasie jabłka pokrojone na cząstki skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem oraz cukrem.
Obsmażyć je na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Miękkie mięso podawać z jabłkami.