Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól
- 8 dag pestek słonecznika
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1 cebula
- 1 pęczek trybuli
- 50 dag twarogu naturalnego
- 15 dag kwaśnej śmietany
- pieprz
- świerze zioła do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć,gotowaćccc około 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni.Przełożyć na talerz,wystudzić.Strąki papryki i ogórek sałatkowy oczyścić,umyć,pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać,posiekać. Trybulę opłukać,listki oderwać od gałązek,wymieszać z pestkami słonecznika i cebulą.Cztery łyżki przygotowanej mieszanki odłożyć,resztę połączyć z twarogiem,kwaśną śmietaną,3/4 papryki i ogórka.Sos przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki z sosem przełożyć na talerze.Posypać resztą warzyw i odłożoną trybulą ze słonecznikiem. Smacznego życzy Sara!!!!!