Składniki:
• 10 dag sklarowanego masła
• 2 łyżeczki nasion kuminu
• 1 łyżeczka nasion gorczycy
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy
• 1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne
• 3 cebule pokrojone w cienkie plastry
• 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
• 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g
• 1,5 szklanki pomidorów obranych i krojonych w kostkę lub z puszki
• kilka łyżek jogurtu
• sól
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać masło, dodać kuminu i gorczycę, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż nasiona zbrązowieją.
Dodać cayenne, sól i cebulę, smażyć aż będzie szklista, dodać ziemniaki.
Zmniejszyć gaz, gotować dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, lepiej dodać ją na końcu, bo szybko się rozpada.
Przed podaniem dodać jogurt.