Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z papryką po węgiersku

 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 ostra papryczka
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w półplasterki po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć z ognia.
Oprószyć czerwoną papryką w proszku i dokładnie wymieszać.
Ponownie postawić na ogniu i wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, posikane pomidory oraz czosnek.
Na koniec dodać jeszcze pokrojone w ósemki ziemniaki.
Całość potrzaskać aby składniki się wymieszały i doprawić do smaku solą oraz kminkiem.
Następnie podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
W trakcie co jakiś czas potrząsając patelnią aby składniki nie przywarły do dnia.
Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *