Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 papryka
- 1 ostra papryczka
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w półplasterki po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć z ognia.
Oprószyć czerwoną papryką w proszku i dokładnie wymieszać.
Ponownie postawić na ogniu i wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, posikane pomidory oraz czosnek.
Na koniec dodać jeszcze pokrojone w ósemki ziemniaki.
Całość potrzaskać aby składniki się wymieszały i doprawić do smaku solą oraz kminkiem.
Następnie podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
W trakcie co jakiś czas potrząsając patelnią aby składniki nie przywarły do dnia.
Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.