Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki nadziewane

Składniki:

  • 1,50 kg ziemniaków
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 2 bułki czerstwe
  • ¼ l mleka
  • 2 łyżki kopru
  • 3 jajka
  • 5 dkg tłuszczu
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki kopru
  • 1/8 l śmietany
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby ugotować. Ziemniaki ugotować na półmiękko w skórce. Obrać, wydrążyć środki. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać pokroić kostkę zrumienić. Jajka ugotować na twardo schłodzić. Bułkę , jajka i grzyby przepuścić przez maszynkę , dodać soli, pieprzu, kopru, cebuli i starannie wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełniamy nadzieniem. Układamy w  płaskim rondlu, wlewamy 1/8 l wody. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy ziemniaki są miękkie zalać osoloną śmietaną, jeszcze chwilę zapiekać i wyjąć. Ułożyć na półmisku i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem śmietanowym, posypać siekanym koperkiem. Podawać z ulubioną surówką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *