Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany omlet z pomidorami

Składniki:

• 25 dag ziemniaków
• 5 dag słoniny
• 5 dag cebuli
• 1 mały pęczek szczypiorku
• 1-2 pomidory
• 2-3 jajka
• 2-3 łyżki mleka
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i poczekać aż wystygną. Pokroić na plasterki grubości około 1 cm. Słoninę pokroić w malutką kosteczkę, cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Słoninę włożyć na patelnię i wysmażyć ją aż będzie chrupiąca. Ziemniaki położyć na słoninie i opiec je z obu stron na zloty kolor. Dodać cebulę i zapiec potrawę. Jajka rozmieszać, dodać mleka, soli i pieprzu. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Patelnię przestawić na najmniejszy ogień, wlać jajka, tak aby przykryły ziemniaki, poczekać aż się zetną. Na koniec położyć na wierzch pomidory i posypać szczypiorkiem.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *