Składniki:
- 2 kg żeberek
Marynata
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki dżemu morelowego
- 1 ½ szklanki pikantnego keczupu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje z jedną kostką.
Cebulę obrać i zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki marynaty, wymieszać dokładnie i połączyć z żeberkami. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin, raz po raz obracając. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około 20-30 minut.
1 comment for “Żeberka z dżemem morelowym”