Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w boczku z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 20 plastrów wędzonego boczku
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych moreli
  • 20 dkg mąki
  • 2 cebule
  • olej

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje z 1 kostką, natrzeć przyprawą do żeberek, obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złocisty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut, lekko wystudzić. Żeberka wyjąć, zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami i do każdego żeberka wbić po śliwce i moreli, piec jeszcze około 15-20 minut. Podawać z ziemniakami pure i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *