Składniki:
- 1,5 kg żeberek wołowych pociętych w 10 cm pasy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki octu winnego jabłkowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka bardzo mocnej kawy
- zielona jabłko do garnirowania
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. W rondlu doprowadzić do wrzenia sok jabłkowy, bulion warzywny i sól, włożyć mięso, płyn uzupełnić wodą tak aby mięso było nim przykryte, powoli gotować około 1 godziny. Po tym czasie żeberka wyjąć, jeśli ktoś lubi ostrożnie usunąć kości. W miseczce wymieszać sos chili, kawę, cukier. Tak przygotowaną glazurą posmarować żeberka. Piec na średnio nagrzanym grillu po około 5 – 10 minut z każdej strony. Wyłożyć mięso na półmisek, udekorować klinami jabłka. Podawać z ziemniakami lub pieczywem oraz zielonymi dodatkami.