Składniki:
- 15 odwłoków krewetek królewskich
- pieprz, papryka, kminek do smaku
Sos:
- 1 szklanka drobno pokrojonych ananasów konserwowych
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka sosu chili
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 5 minut, zmiksować. Umyte i osuszone krewetki sprawić, oprószyć przyprawami i piec na średnio gorącym grillu przez około 2 minuty z każdej strony. Podawać z przygotowanym sosem.
Sos ten doskonale smakuje z innymi owocami morza, rybami oraz daniami mięsnymi.