Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki z grilla z sosem ananasowo pomarańczowym

Składniki:

  • 15 odwłoków krewetek królewskich
  • pieprz, papryka, kminek do smaku

Sos:

  • 1 szklanka drobno pokrojonych ananasów konserwowych
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu chili


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 5 minut, zmiksować. Umyte i osuszone krewetki sprawić, oprószyć przyprawami i piec na średnio gorącym grillu przez około 2 minuty z każdej strony. Podawać z przygotowanym sosem.
Sos ten doskonale smakuje z innymi owocami morza, rybami oraz daniami mięsnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *